Friday, September 5, 2008

Kem Bio



KUALA SEPETANG DAN KUALA GULA


29 Ogos - 1 Sept. 08

Memang best pergi kuala Sepetang dan Kuala Gula. Dapat pengalaman baru dan dapat ilmu baru tentang Hutan Paya Bakau.




Wa pergi naik kereta dengan Normah pastu simpan kereta kat sini. Balik wa naik bas dgn student, normah balik Ipoh.

Night Safari kat Zoo Taiping

Dari Kuala Sepetang kami naik bot dan tinggal semalam di sini, Chalet terapung.

Pagi di Chalet Terapung

Pemandangan laut dari chalet terapung.


Salah sebuah kelong yang dilawati.


Kilang arang kayu. Kami diberitahu proses menjadikan kayu bakau kepada arang.



Burung botak upih yang hampir dari zoo negara dipindahkan ke sini. (Kuala Gula)

Projek menanam anak bakau.


Nelayan menjaring udang.

Penanda sempadan zon laut

Lapar......
Paya bakau Kuala Gula

Lawatan ke Kilang Belacan

Memorial askar yang terkorban zaman penjajah ( di Taiping on the way balik)

Bergambar kenang-kenangan di tasik Taiping

Cantik pemandangan di sini.

Tasik Taiping nak hujan...

2 comments:

somuffins said...

Sonoknya CL tapi wa ngerilah kat chalet terapong tu kot2 ada naga ke. That reminds me of Mimaland, the resort of yesteryear. Ada lagi ke Mimaland tu?

cikguliz said...

Takde dah Mimaland tu. Sekarang ada banyak land-land yang lain.

Cs, wa lebih ngeri perjalanan ke chalet terapung tu. Dahlah pukul 11 malam, tak pakai life jacket pulak. Wa berdoa sepanjang perjalanan agak-agak setengah jam itu.