Thursday, August 13, 2009

Membebel......

Salam siber ...
Lama sungguh saya tak update blog ini. bukannya tak buka, hari-haripun buka tapi sekadar menggunakan link-link yang ada di sini. Kenapa lama tak up date? kerana tak ada mood. Mood saya telah dicuri oleh masa yang amat mencemburui saya. Sekarang saya pula mencuri masa, mencuri masa yang saya peruntukkan untuk habiskan bina soalan Perdagangan Kertas 1 Peperiksaan Percubaan SPM. Nasib baik kertas 2 dah siap dan kertas BM dah hantar... Adakah saya akan berjaga hingga lewat malam ini ? Esok tarikh akhir mesti hantar! Mampukah saya? Oh tidak... tidaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkk. :) huhu lepas geram. [sajer jer berdrama sikit]

Selepas perjumpaan dengan Class of 1995, saya dan Pn SN berjumpa pula dengan bekas pelajar dari kelas 1994. [Update penuh later :)] that was 26 July 2009. Then 27 Julai sampai 31 Julai ada Minggu Akademik 2. 1 Ogos pula ada Open Day - penat satu hari ambik gambar. 3-6 Ogos sibuk ambik gambar kelas dan persatuan. Tahun lepas, kami ambil profesional tapi tahun ini boss nak save budget kot, kami sendiri yang kena ambil gambar. Penat jugalah. Namun saya dibantu oleh beberapa orang ahli kelab Fotografi yang suka skip class... hahaha gurau jer... thanks guys, you did a wonderful job. Kali ini selain gambar kelas dan gambar group kecil, saya juga dikehendaki mengambil gambar individu setiap pelajar dalam kelas tersebut. Jenuh juga kerana bebudakni selepas ambil gambar saja dah nak tengok. Pastu kalau tak puas hati nak ambik sekali lagi. Ewahhh tapi layan jugak.... Yang paling hebat kelas 5 Arts, mak datuk! kalau kira roll saya ingat mahu 3-4 roll dah habis or even more! Macam-macam gaya... mereka memang gila kamera dan sporting.

Kesibukan saya membuatkan saya hampir terlupa bahawasenya saya kena buat soalan peperiksaan. huhuhu mingguni minggu sakit pulak, tapi itu bukanlah alasan untuk hantar lambat...

Jumaat - Ahad ni [esoklah tu] dijadualkan ada perkhemahan Tah*/agaunan di sekolah tapi dengan sedihnya terpaksa dibatalkan gara-gara H1N1. Saya dah merancang untuk tidur di sekolah pada hari Jumaat. Nmpaknya tak jadilah. Wabak H1N1 ini memang menggerunkan dan mengganas betul sekarang. Sehingga berita tadi jumlah kematian dah mencapai angka 51. Mengapakah Allah SWT menurunkan bala ini kepada kita? Apakah dosa yang telah kita lakukan? Marilah kita sama-sama berdoa agar wabak ini dapat dikekang dengan segera dan marilah kita sama-sama bertaubat, hindarkanlah perbuatan-perbuatan terkutuk dan sama-samalah kita membuat kebajikan. Amin!

Ramadhan hampir menjelang, umat Islam seluruh dunia akan menunaikan salah satu rukun Islam yang lima iaitu berpuasa. Berpuasa ini bukan sekadar menahan lapar dan dahaga, malah dari segi spritualnya berpuasa ini lebih besar ertinya. Umat Islam yang wajib berpuasa dikehendaki menjaga matanya, mulutnya, telinganya dan semua pancainderanya daripada terlibat dengan maksiat dan dosa. Dengan kata lain, kita dikehendaki menjaga perbuatan kita dan mengawal nafsu. Kiranya dengan berpuasa kita juga membersihkan hati dan menguatkan iman kita.

Baru-baru ini saya terlibat dengan bisnes kecil-kecilan. Seronok sebenarnya berniaga ni. Sebenarnya saya memang suka berniaga, cuma perniagaan saya bermusim. Hehe :) Mula-mula saya menjual mekap jenama terkenal tapi yang murah. seronok jual kerana kita dapat tolong kawan-kawan mencantikkan wajah dengan produk yang baik tetapi harga berpatutan. Pastu ada pulak peluang jual popia mini khas untuk raya. Tapi nampaknya pesanan terlalu banyak entah dapat entah tidak memenuhi pesanan-pesanan tersebut. Tapi jual popia ni tak untung. Tukang jual jer dah bukak 2 balang! Pastu saya jual pulak tudung. ala tudung pesen sekarang tu yang macam Ekin pakai. Tapi bukanlah yang 10 hengget kat pasar malam tu. Yang saya jual ni mahallah sikit tetapi taklah semahal Ariani ker Hajaba ker atau Munawarah ker... Kesimpulannya, saya ada menjual barangan mekap, tudung dan popia mini yang sedap.

Hmm panjang jugak bebelan saya ni... jam sudah 12 lebih. Dah tengok khabar soalan Perdagangan saya pulak. hmmmm dalam masa terdekat ni saya akan update kisah saya bersama budak-budak SriKL Class of 1994, Gambar-gambar sekitar Open Day 09. Minggu Akademik dan sedikit gambar kelas. [yang menariklah] Ok till then chiowwwwwwww good nite, selamat malam. Arek turu, handak guringan... [ hahaha faham ker]

Justin, ok tak?

2 comments:

Cik Lina said...

CZ, ingat CZ dok membebel kat students.. :-))

Nor Lezah aka Cikguliz said...

Cik Lina, Kita membebel sendiri-sendiri jer. :)