Tuesday, September 24, 2013

Jom buat Cucur Jagung

Tetiba dapat ilham nak tulis tentang jagung. Selain dikukus atau direbus, jagung juga boleh dibuat cucur jagung, bubur jagung, sup jagung dan lepat jagung.


Resepi Cucur Jagung.

300 gram tepung gandung
sebiji telur
hirisan jagung daripada dua biji jagung yang agak besar.
udang segar/udang kering/bilis secukupnya
garam secukup rasa
bawang besar satu labu dihiris nipis.
ajinimoto kalau hendak.

Siapkan semua bahan ini dan satukan di dalam sebuah mangkuk adun. Campurkan air secukupnya agak-agak boleh dijemput. Kalau cair jemputannya akan meleper. Rasa garamnya. Dah ok, bolehlah digorang dengan minyak yang panas.  Toskan dan makan dicecah dengan sos cili atau dimakan begitu saja. Hmm nak buat hari ini tapi belum ada jagungnya....


Hmm lazat. (pinjam gambar ya, tq)
Tak pun bakar jer...
Bubur jagung pun sedap. Kalau tak ada santan guna saja susu cair.
Puding jagung kegeraman saya. Senang nak buat. Guna susu cair saja.
Belum pernah lagi saya buat nasi campur jagung. Boleh cuba ni. Ni gambar cedok kat Google. Terima kasih ya.
Jagung rebuslah paling senang. Tapi sekarang saya kukus saja. Lebih berkhasiat dan keaslian rasa jagung terjamin. 






No comments: