Wednesday, November 12, 2008

Masalah Kegemukan

Ada seorang kenalan, Lamba kami panggil dia, telah memepromosikan blognya. Saya pun membuka blog tersebut dan mendapati blognya menarik untuk saya kerana ada sedikit persamaan. Bukan persamaan blog, tetapi persamaan hasrat iaitu untuk menguruskan badan dan mendapatkan kesihatan yang lebih baik supaya pergerakan lebih mantap dan kurang mendapat penyakit. TQ Lamba for giving me this inspiration to write about this. Dah lama nak tulis tetapi tiada kesempatan.

Sebenarnya saya taklah gemuk sangat tetapi memang ada kelebihan di sana sini. Awwwwww malulah.... Tetapi apa yang saya ingin cuba lakukan ialah untuk mengurangkan berat badan saya dan agar berat badan saya tidak bertambah kerana sejak belakangan ini [sebelum mengambil produk hebat ini] berat badan saya terus naik dan naik dan naik lagi. Mana taknya... dapat geng yang suka makan. Almost every petang, kami lepak makan sambil berbual-bual (masa yang agak lapanglah/atau masa nak release tension kerja). Naik tangga pun dah mengah. Tahu-tahu sajalah, tangga tengah SSB tu berlingkar-lingkar nak sampai ke ofis. Pulak tu barang yang dibawa: beg tangan, beg komputer, beg bekal makanan, dan beg kamera. Mahu tak rebeh bahu. Students kalau tak disuruh, pandang jer kita yang tercungap-cungap nih....

Saya baca tentang Herbal Life ni dari internet melalui pautan di Harakahdaily.net. Kebetulan pula ada seorang kawan merupakan ejen. Jadi saya dapatkan nasihat daripadanya. Bermula pada 16 Oktober 2008, saya mula mengambil Herbal Life sebagai sarapan pagi. Mula-mula memang susahlah nak kontrol makan. Walaupun ambik herbal life, makan tetap menten. Jadi perubahannya tak ketara sangat, kata saya. Tapi kata rakan-rakan yang sesekali bertemu dengan saya, mereka mengatakan ada perubahan tersebut. Ada juga yang bertanyakan saya tentang apa yang saya lakukan untuk menjadi kurus. Saya heran gak, betul ker kerana apabila saya timbang dan ukur taklah beza sangat. Tapi saya memang istiqamah. Sekarang saya dah tambah sekali lagi sehari. Saya ambik pasa waktu sarapan dan pada waktu malam. Saya pilih malam kerana malam saya tak sempat nak masak dan malas nak beli. Apabila saya mengambil Herbal life 2 kali, perubahan lebih jelas. Badan rasa ringan. Tapi yang paling penting lagi, saya memperoleh tenaga tambahan dan lelah saya amat berkurang. Harap-harap berterusanlah.

Mungkin ada yang tertanya-tanya apa itu Herbal Life. Saya pun tak tahu banyak. [belum sempat untuk membacanya walaupun dah daftar menjadi pengedar] Apa yang saya tahu ialah pemakanan ini ialah gantian pada pemakanan harian biasa kita. Misalnya saya tak perlu lagi sibuk menyediakan sarapan atau membeli nasi lemak ker roti canai ker dsb kerana saya ada Herbal Life. Bancuh saja herbal life [Formula 1] iaitu serbuk soya dengan air kosong + susu Anlene (pilihan saya - kadang-kadang saya campurkan susu soya atau fresh milk) kira-kira satu mug, that's it. There goes my breakfast. pastu minumlah teh yang disediakan. Sedap tau teh itu. Minum teh sepanjang hari sedikit demi sedikit disulami dengan air kosong. Tengah hari lunch seperti biasa, suka hatilah nak makan apa... tapi kontrol sikitlah. Sekarangni saya dah dapat satu menu baru iaitu butter head dan cherry tomato - sedap rupanya sayur ini. Malam, jangan lewat sangat, - ambik lagi sekali bancuhan Formula One dan teh segelas. Perghhhh kuruslah wa tak lama lagi, mau kalah Era Fazira....

Kawan saya kata mahal. Tapi saya kata tak lah mahal sangat. Cuba kira berapa kita habiskan untuk membeli sarapan pagi? Lebih kurang 3 - 4 ringgit kan? kalau beli kat SSB, dah tentu mahal. Air saja dah seringgit lebih. So cuba kira sebulan berapa? 4 X 30 = 120 hengget. (Satu set breakfast set adalah untuk lebih kurang sebulan. Jadi taklah banyak yang perlu anda tambah bayar untuk mendapatkan kesihatan yang baik sebulan. Kita biasanya tak heran nak bayar 5-60 hengget makan kat hotel atau kat KFC ker... tapi tahu tak kita membayar mahal tu hanya untuk menambahkan berat badan kita waima penyakit entah apa-apa. So dengan rasional wa itu, wa pun sanggup mengeluarkan beberapa ratus untuk kesihatan dan kemudian wa jadi ahli can get even cheaper, ada diskaun ma...

So, What is my target? Actually, on 15 Oct 2008, my weight is 71.2kg. My target is 62 kg. At the moment, my weight [from my own scale] this morninglah, was 66.5kg. I have another 4.5 to let go. Let us wait and see, when will i reach the target. Please support me. Once i hit 62kg, i'll let you'll know. If i hit 62, i'll renew my target. Tapi tunggulah sehingga berjaya.

2 comments:

Kamarul said...

Salam...

Tahniah lah sebab dah gunakan produk herbalife...

Wow.. cepatnya turun yer.. takpa boleh share pengalaman sekali.. for me mungkin perlu another 3-4months kot...

cikguliz said...

Macam tak percaya gak, tapi bak kata Lamba, berat air tu. Minum teh tu mmang bagus. Saua juga banyak makan sayur esp untuk lunch. Sayur mentah @salad, sedap dimakan begitu saja.